Podologische screening bij kinderen

Voor wie is deze aandoening meest van toepassing?

Bij kinderen is het belangrijk om aan preventie te doen. Vaak treden er bij volwassenen blessures op die te wijten zijn aan een afwijkende voetstatiek. Hoe vroeger een afwijkende voetstatiek wordt opgespoord en aangepakt, hoe minder blessures optreden op latere leeftijd.

Een podologische screening kan al vanaf 5-6 jaar. Op deze leeftijd is de voet zich volop aan het ontwikkelen waardoor er nog grote veranderingen mogelijk zijn. Door het dragen van podologische zolen kunnen er nog wijzigingen aangebracht worden in de structuren van de voet. Door deze aanpassing worden ook de spieren beïnvloed wat er voor zorgt dat er op latere leeftijd blessures voorkomen kunnen worden.

Hoe verloopt een screening bij een kind?

We starten altijd met een vraaggesprek en doen een controle van de schoenen.

Vervolgens doen we een klinisch onderzoek van de patiënt, dit betekent dat we de patiënt in zijn totaliteit bekijken. Dit gebeurt zowel actief als passief.

Na het klinisch onderzoek starten we met een biomechanisch onderzoek. Hier wordt gekeken naar de stand en beweeglijkheid van de voet. Via deze metingen achterhalen we het DNA van de voet.

Ten slotte volgt er een bewegingsanalyse. Hierbij wordt het stappatroon gefilmd met een high speed camera om vervolgens het bewegingspatroon te analyseren. De rug, heupen, knieën en voeten worden geanalyseerd.

Wat na het onderzoek?

Na het volledige onderzoek wordt alles samen besproken met de patiënt. Bij een kindervoet gaan we een onderscheid maken in drie categorieën :

Code groen : Indien jouw kind geen klachten heeft en een “normale” voetstatiek heeft hoeven we hier niets aan te doen.

Code oranje : Indien we een “milde” afwijking zien in de voetstatiek maar uit de metingen is gebleken dat er voldoende mobiliteit is, gaan we op dit moment niets doen maar is het aangewezen om dit jaarlijks op te volgen.

Code rood : Bij een sterk afwijkende voetstatiek of bij klachten die te wijten zijn aan de voetstatiek gaan we over tot podologische zolen.

Bij het dragen van functionele zolen is het belangrijk om steeds stevige schoenen te dragen zodat de zool volledig tot zijn recht komt.

Hoe wordt de klacht opgevolgd bij code rood?

Bij een klacht volgt er na 6 weken een controle afspraak. Tijdens deze consultatie evalueren we de klacht opnieuw en controleren we de correcties van de zool.  In de meeste gevallen zien we na 6 weken gunstige verbeteringen van de klachten. Indien er podologische zolen werden opgestart ter preventie

zal dit jaarlijks worden opgevolgd.

Wanneer is het raadzaam om een preventieve screening te doen voor jouw kind?

  • Platvoeten of holvoeten
  • X-benen of O-benen
  • Kniepijn
  • Hielpijn
  • Een afwijkend gangpatroon
  • Voeten die naar binnen of naar buiten staan
  • Groeipijnen
  • Frequent vallen

Podologie Dries De Roover zet alvast sterk in op preventie. Zo zijn we trotse partner van voetbalclub Elene-Grotenberghe waar we jaarlijks de podologische screenings verzorgen voor de jeugdspelers.

Gerelateerde blog posts

Wat is een podologische zool?

Wat is de ideale schoen?

Wat is podologie?

Op consult bij de podoloog, wat kan je bij ons verwachten

Hielspoor: een vaak voorkomende klacht

Pijn aan de voorvoet? Wat is dit nu en wat kan je er aan doen?

Heeft u nog vragen of wil je graag een afspraak maken?